Tiramisu s ostružinami


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Sezónní recepty
Italský dezert tiramisu jistě znáte. Spousta krému, piškotů a voňavé kávy. Věděli jste ale, že můžete připravit opravdu skvělou variantu se sezonními ostružinami? Věříme, že si ji zamilujete po první lžicce.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

125 g
Mascarpone
125 g
Odtučněný tvaroh
2 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
28 g
Krystalový cukr
200 ml (silná)
Plantážní zrnková káva
Mandlový likér Amaretto
10 ks
Ladyfingers cukrářské piškoty
120 g
Ostružiny
Čerstvá máta
Med lesní český
Mořská sůl jemná

Příprava

1
Žloutky oddělte od bílků, třeba pomocí PET lahve (celý trik najdete ve videu).
2
Ty dejte  zatím bokem do větší mísy a bílky přendejte do vyšší nádoby. 
3
Přidejte trochu cukru, špetku soli a čistým el. šlehačem vyšlehejte tuhý sníh. Musí držet tvar a lesknout se.
4
Stejnými metličkami můžete v druhé míse vyšlehat žloutky se zbytkem cukru do pěny. Žloutky by měly zesvětlat. 
5
Ke žloutkům následně přimíchejte mascarpone, tvaroh a tuhý sníh. Již nešlehejte. Vznikne vám základní krém.
6
Část ostružin rozmixujte v mixéru, abyste si udělali ovocný přeliv. Pokud máte ovoce dostatečně zralé, není třeba ho doslazovat, ale pokud to není úplně ono, můžete použít med. 
7
Uvařte si opravdu silnou kávu, do které nalijte kapku mandlového likéru Amaretto.
8
Cukrářské piškoty postupně namáčejte v kávě smíchané s likérem a vyložte s nimi dno skleněné mísy. Na dvacet piškotů budete potřebovat asi 400 ml kávy.
9
Do mísy navrstvěte část ovocného přelivu.
10
Přidejte připravený krém a stejným způsobem zopakujte druhou vrstvu (piškoty, přeliv, krém).
11
Dejte zatuhnout do ledničky alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc.
12
Před servírováním použijte k dozdobení zbývající ostružiny a lístky máty.

Další recepty