1. home
  2. Recepty
  3. Uhlířské špagety

Uhlířské špagety


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Těstoviny a nudle
Výtečné těstoviny, kterých se zkrátka nemůžete nabažit? Přesně toto splňují naše uhlířské špagety, které možná znáte pod názvem spaghetti carbonara. Jsou krásně krémové, plné křupavé slaniny a voňavé petrželky. Už si chystáte talíře?

Suroviny

Suroviny na
 
porce

360 g
Těstoviny špagety - semolinové těstoviny
200 g
Oravská slanina
2 stroužky
Česnek
6 ks
Žloutek
100 g
Grana padano, strouhaný sýr
1 hrst
Hladkolistá petržel
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Příprava

1
Nejdříve dejte do velkého hrnce vařit osolenou vodu. Přibližně 10 g soli na jeden litr. Do vroucí vody vložte těstoviny a na středním plameni vařte dle návodu.
2
Mezitím si připravte ostatní suroviny. Slaninu nakrájejte na cca půl centimetrové kostky. Vložte do velké pánve a na mírném plameni opékejte dozlatova. Ke konci přidejte na tenké plátky nakrájený česnek. 
3
Jakmile jsou špagety uvařené “al dente”, odlijte si do hrnku přibližně 200 ml vody z těstovin a těstoviny slijte. Ještě horké a neodkapané vložte celé množství na pánev se slaninou a krátce provařte s polovinou odebrané vody z těstovin. Voda obsahuje škrob, který nám pomůže vytvořit jemnou glazuru omáčky.
4
Smíchejte žloutky se strouhaným sýrem, jemně dosolte a opepřete. Celou směs důkladně promíchejte s 50 ml teplé vody z těstovin.
5
Směs vajíček se sýrem vlijte do pánve a krátce promíchejte nad teplem, následně stáhněte z plamene a míchejte dokud se nevytvoří jemná omáčka.
6
Měla by vzniknout jemná glazura podobná majonéze. V případě potřeby můžete hustotu upravit zbytkem slité vody.
7
Podávejte zasypané najemno nakrájenou petrželkou.

Další recepty