1. home
  2. Recepty
  3. Ukrajinský boršč

Ukrajinský boršč


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Polévky
  • Zeleninová jídla
Odkud pochází Boršč? Pokud tipujete, že z Ukrajiny, pak máte pravdu. My pro vás máme recept od Martiny Hladjuk, která se nechala inspirovat svou tchýní. Můžete se tak těšit na polévku jako od maminky. Základ je z masového vývaru, ale bez problému můžete udělat i vege verzi s vývarem zeleninovým.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Na polévku
2.5 l
Hovězí vývar
400 g
Zelí
2 ks
Brambory A
3 ks
Bobkový list
4 ks
Nové koření
1 lžíce
Olej
1 lžíce
České máslo 84 % mléčného tuku
2 ks
Cibule bílá
1 ks
Kořenová petržel
2 ks
Mrkev
2 ks
Červená řepa
3 stroužky
Česnek
3 lžíce
Rajčatový protlak
1 lžíce
Jablečný ocet
Sůl
Pepř
Čerstvý kopr
Nať petržele

Na dodělání
Zakysaná smetana

Příprava

1
Předem si připravte masový vývar. Doporučuji hovězí nebo z uzeného masa pro výraznější chuť. Vývar můžete připravit klasicky se zeleninou, ale stačí i pouze čistě z masa a soli.
2
Zelí omyjte a nakrájejte na proužky a poté na kostky. Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na menší kostky.
3
Zelí i brambory dejte do vývaru a spolu s bobkovým listem a novým kořením dejte vařit do změknutí zeleniny.
4
Během toho si očistěte cibuli, petržel, mrkev i řepu. Vše opláchněte. Cibuli nakrájejte nadrobno, zbytek zeleniny nastrouhejte nahrubo.
5
Ve větší pánvi si rozehřejte olej spolu s máslem a zpěňte cibulku. Dále přidejte postupně i nastrouhanou zeleninu a vše pozvolna opékejte několik minut. Poté přidejte i utřený nebo prolisovaný česnek, protlak, sůl, pepř a zarestujte. Přidejte i ocet a opékejte, dokud se nevypaří štiplavá vůně. Poté může zlehka podlít vývarem a nechat krátce podusit, aby zelenina zcela změkla.
6
Zeleninu přesuňte z pánve do hrnce s vývarem, zelím a bramborami. Poté přidejte i maso z vývaru. Společně krátce prohřejte (pokud byste déle vařili, červená barva by se mohla vyvařit) a nakonec přidejte nasekaný kopr a petrželku. Pokud jednu z bylinek nemáte rádi, zvolte tu druhou. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem, popř. kapičkou octa.
7
Podávejte se zakysanou smetanou, která je pro finální chuť boršče zásadní.