Dýňová sezóna je tady: nejlepší recepty z dýně

Podzim s sebou přináší velkou spoustu zeleniny, avšak jinou než na kterou jsme byli zvyklí v létě. Pokud k sobě budeme upřímní, tak uznáme, že chuť rajčat či salátu zkrátka už není ono. Mezi zvlášť oblíbenou podzimní zeleninu patří dýně. Proč se jí nebát, co z ní vykouzlit mimo halloweenského bubáka, najdete uvnitř článku.

Cesta dýně napříč staletími: od indiánských plodin po podzimní hit

V obchodě, na trhu či zahradě se můžeme setkat s odlišnými druhy dýní, jako je např. dýně máslová, muškátová, olejová a dýně Hokaido, která je vůbec dnes asi nejznámější. Oproti jiným druhům má tu výhodu, že se před tepelnou úpravou nemusí loupat, což zajisté oceníte, protože si ušetříte velký kus práce. Dýně Hokaido se od pradávna pěstuje na Dálném východě, odkud se dále rozšířila do Ameriky. Obliba prudce vzrůstá i u nás v České republice, protože se více zajímáme o zdravý životní styl a zdravou výživu. Dýně Hokaido je výbornou alternativou nutričně méně vhodných příloh (jako jsou třeba smažené hranolky) nebo slouží jako přísada do skvělých krémových polévek a omáček.

Zdraví na talíři: co všechno umí dýně

Dýně je skvělým mixem velkého množství vitaminů. Obsahuje velké množství betakarotenu, vitaminů skupiny B a často deficitní vápník a železo, což ocení zejména ženy. Co se týče draslíku, dýně ho v sobě ukrývá skutečně velké množství. V jednom šálku najdeme dokonce větší množství, než je ve středně velkém banánu. Je tedy vhodnou potravinou pro sportovce, neboť draslík udržuje správné svalové funkce. Draslík funguje nejlépe společně se sodíkem, poměr draslíku k sodíku by měl být 2:1. Rovnováha mezi sodíkem a draslíkem pro nás má zásadní význam, hrají totiž důležitou roli v hodpodaření organismu s vodou. Jeden šálek uvařené dýně také pokryje více než dvojnásobně doporučenný denní příjem vitaminu A, který pozitivně působí na zrak a zlepšuje zdraví kůže. Dýně Hokaido rovněž dokáže předcházet revmatoidní artritidě a působí jako silný antioxidant, který pomáhá bojovat proti volným radikálům.

Bezpečně s dýní: co jíst a čemu se vyhnout

Přestože je dýně obecně velmi zdravá, ne každá se hodí k jídlu. Varovným signálem je především hořká chuť – taková dýně může obsahovat kukurbitaciny, přírodní toxiny, které vznikají u zplanělých nebo přezrálých plodů. Tyto látky mohou způsobit nevolnost, bolesti břicha či zvracení, proto je lepší takový kus okamžitě vyhodit. Pozor také na okrasné dýně, které sice lákají vzhledem, ale nejsou určeny ke konzumaci.

Při skladování je vhodné držet dýni na chladném, suchém a tmavém místě, kde vydrží i několik měsíců bez ztráty kvality. Tepelná úprava – pečení, vaření nebo dušení – navíc zlepšuje její stravitelnost a chuť. Jen výjimečně se může objevit alergická reakce, především u lidí citlivých na tykvovité rostliny, jako jsou okurky nebo cukety.

Jakou dýni vybrat? Průvodce nejchutnějšími druhy

Jakou dýni vybrat? Průvodce nejchutnějšími druhy
Druh dýněChuť a konzistenceVyužití v kuchyniTipy pro výběr a skladování
HokkaidóSladká, jemná, lze jíst i se slupkouPolévky, pečení, pyré, dušeníMalá až střední velikost, pevná slupka, skladovat v suchu a chladu
MáslováJemná, oříšková, krémováPolévky, pyré, pečení, smoothiePodlouhlý tvar, těžší pro velikost, skladovat na chladném místě
MuškátováNasládlá, ovocnáPyré, dezerty, pečeníStřední až velká, pevná slupka, skladovat ve stínu
ŠpagetováNeutrální, vláknitáNahradí těstoviny, pečeníPodlouhlý tvar, lehce měkká po dozrání, skladovat v suchu
ŽaludováMírně oříšková, jemnáPečení, náplně, pyréMenší až střední, dekorativní tvar, skladovat na chladném místě
Velkoplodá (Goliáš)Sladká, hutnáPyré, hranolky, pečeníVelké plody, pevná dužina, vhodná pro zimní skladování

Pitný režim – voda místo slazených nápojů

Nezapomínejte ani na pitný režim. Mladší děti ve věku od 6 do 10 let by měly vypít kolem 60–80 ml tekutin / kg. Starší děti ve věku 11 až 14 let zase 50–70 ml tekutin / kg.


Nejvhodnější je čistá voda, kterou můžete v chladnějších měsících vyměnit za ovocné nebo bylinkové čaje, případně občas vodu naředit s kvalitním 100% džusem. Dítěti pořiďte nějakou hezkou a funkční láhev na pití. Uvidíte, že dodržování pitného režimu bude rázem jednodušší.


K plnění pitného režimu se naopak nehodí limonády nebo ochucené minerálky. Ani lákavý dětský obrázek na obalu nezachrání složení, kde je často zbytečně moc cukru.

Slané recepty z dýně pro každodenní vaření

Dýně není jen symbolem podzimu a dekorace na talíři – je také skvělou surovinou pro každodenní vaření. Je univerzální, chutná a díky své jemné sladkokysele oříškové chuti se hodí do široké škály slaných pokrmů. Od rychlých večeří přes hlavní jídla až po lahodné přílohy a polévky – dýně dokáže dodat každému jídlu výživnou hodnotu i zajímavou texturu.

Pro snadnější orientaci v receptech je možné je rozdělit podle typu pokrmu:

Polévky a krémy

Přílohy a pečené pokrmy

Hlavní jídla

Rychlé večeře

Sladké recepty z dýně, které musíte vyzkoušet

Dýně není jenom zelenina, kterou pečeme nebo vaříme do polévek – její přirozená sladkost ji předurčuje i do sladkých pokrmů. Hodí se do koláčů, muffinů nebo perníků, skvěle se uplatní v pudincích, smoothie nebo horkých nápojích a dokáže dodat dezertům příjemnou krémovou konzistenci a jemně oříškovou chuť. Sladká dýňová jídla jsou nejen lahodná, ale i výživná a skvělá na podzimní i zimní období.

Pro lepší orientaci lze recepty rozdělit podle typu:

Koláče a buchty

Dezerty a snídaně

Sladké pečené dobroty

Nápoje a speciality

Dýně od nákupu po talíř

Při výběru dýně je dobré dbát na několik jednoduchých znaků kvality. Plod by měl být pevný, těžký pro svou velikost a mít nepoškozenou, hladkou slupku. Vyhněte se měkkým místům, prasklinám nebo plesnivým skvrnám. Barva by měla být sytá a jednotná, což je známka dozrálosti.

Pro skladování platí jednoduché pravidlo: dýně snese suché, chladné a tmavé místo s dobrou cirkulací vzduchu. Menší plody vydrží několik týdnů, velké dýně jako Goliáš i několik měsíců. Po nakrájení je vhodné dužinu uchovávat v lednici a spotřebovat během několika dní, případně ji zmrazit.

Při zpracování dýně záleží na druhu a receptu. Slupku Hokkaidó není nutné loupat, naopak u větších odrůd je vhodné ji odstranit. Dužinu lze péct, vařit, dusit nebo mixovat na pyré, přičemž tepelná úprava nejen zlepšuje chuť, ale také rozkládá případné dráždivé látky a zlepšuje stravitelnost. Semínka, pokud jsou čerstvá, se dají opéct jako chutná a výživná svačinka.

Závěrečné tipy a inspirace

Dýně není jen dekorací podzimu – je chutná, výživná a univerzální. Od sladkých polévek přes pečené přílohy až po dezerty nabízí nekonečné možnosti využití v kuchyni. Díky široké škále druhů si každý může najít svou oblíbenou chuť a tvar, ať už je to jemná Hokkaidó, aromatická muškátová dýně, nebo originální špagetová dýně.

Při jejím výběru a skladování stačí pár jednoduchých pravidel a výsledkem budou plody plné chuti a živin. Stačí jen trochu kreativity a chuť vyzkoušet nové recepty – a dýně se tak může stát pravidelnou součástí vašeho jídelníčku. Podzimní oranžový poklad je nejen krásný na pohled, ale i zdravý a inspirativní na talíři.