Dýňové máslo


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Sladká jídla
  • Vegan
  • Zeleninová jídla
Klasické máslo všichni známe, ale co takové dýňové máslo? Hodí se do sladkého pečení, třeba do koláčů a jiných dobrot. Využijte oranžové dýně jinak než na dýňovou polévku či kompot.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1 ks (hokkaido)
Dýně
200 g
Třtinový cukr
200 ml
100% jablečný džus
1 lžička
Skořice
1
Mletý kardamom
1 lžička
Mletý zázvor
1 ks
Citronová kůra
Muškátový květ
Mořská sůl jemná

Příprava

1
Dýni rozpulte, vyjměte semínka a nakrájejte ji na klínky. Vložte na pařák a upravujte v páře po dobu 20 minut.
2
Změklou dýni rozmixujte tyčovým mixérem na pyré. do pánve s vysokým okrajem dejte cukr, džus a máslo.
3
Za stálého míchání nechte zkaramelizovat. Přidejte dýňové pyré a všechny ostatní ingredience.
4
Při nízké teplotě nechte probublávat 30 minut do zhoustnutí. Dýňové máslo uchovávejte v lednici v zavařovacích sklenicích s klipem nebo šroubovacím víkem. Vydrží 2–3 týdny.