1. home
  2. Články
  3. Proč jíst sezónní potraviny?

Proč jíst sezónní potraviny?

Záleží vám na tom, abyste jedli rozumně a kvalitně? Jednou z cest, jak toho docílit, je zařazení sezónních surovin do vašeho jídelníčku. Přiblížíte se tak jídelníčku, který je pro nás přirozený. Snáze tedy zajistíte tělu živiny, které potřebuje právě v daném ročním období. 


V současné době se od přirozenosti v potravě stále více vzdalujeme, protože většina potravin je bez velkého úsilí dostupných po celý rok bez rozdílu. Není tak výjimkou, že si můžeme dopřát šťavnaté maliny uprostřed lednových mrazů nebo exotické plodiny, které bychom v našich zeměpisných šířkách ani nebyli schopni vypěstovat.


Proto jsme pro vás připravili článek, kde vám vysvětlíme benefity sezónních potravin a ukážeme i nejlepší recepty ze sezónní zeleniny, které si aktuálně s ohledem na probíhající roční období připravit.

Jaké jsou benefity sezónních surovin?

Jako sezónní potraviny nazýváme ty, které jsou v přírodě dostupné v aktuálním ročním období nebo ještě konkrétněji v daném měsíci. Nejčastěji se jedná o ovoce a zeleninu. Mohou to ale být i houby nebo jiné plodiny, které využijete v kuchyni.


Důvodů, proč preferovat sezónní potraviny je hned několik.


  • jsou levnější: troufám si říct, že v dnešní době je cena potravin jedním z důležitých rozhodovacích faktorů mnohých. Pokud je daný druh ovoce nebo zeleniny sezónní a roste jich hodně, není divu, že jsou na trhu k dispozici za nízkou cenu.Příkladem jsou třeba cukety, které v létě koupíte za hubičku, zatímco v zimních měsících jejich cena šplhá do astronomických výšin.


  • chutnají lépe a jsou čerstvější: sezónní potraviny jsou mnohem čerstvější. Proč? Nevyžadují totiž přepravu na velké vzdálenosti a mohou tak dozrát do perfektní zralosti. Aby byly určité druhy ovoce a zeleniny bez problému dostupné po celý rok, trhají se ještě nezralé a používají se různé prostředky pro to, aby dozrály. To není případ sezónních potravin. I proto budou chutnat mnohem lépe.


  • jsou nutričně hodnotnější: dlouhé přesuny a skladování nic, co by potravinám prospívalo. Zvlášť ovoci a zelenině, které zbytečně mohou ztrácet cenné živiny.


  • jsou šetrnější k životnímu prostředí: poslední ale neméně důležitý důvod. Přemýšleli jste někdy, jak dlouho putovalo a kolik dopravních prostředků vystřídalo exotické mango, než doputovalo do vaší snídaňové misky s jogurtem a křupavou granolou? Neznamená to však, že si jej nemůžete dopřát nikdy, zvlášť pokud patří mezi vaše oblíbené ovoce. Zas tak černobílé to není. Pravdou ale je, že nákupem sezónních a lokálních surovin podpoříte místní zemědělce, kteří dodávají na trh regionální potraviny, a tím i naši ekonomiku.

Co jíst nyní na podzim?

V létě je dostupná spousta druhů ovoce a zeleniny. Proto by se aktuálně na podzim mohlo zdát, že toho k dispozici máme naopak velmi málo. Což není tak docela pravda. 


Připravte se na chladnější měsíce a posilněte svoji imunitu správným jídelníčkem. I to je jedna z cest k tomu, abyste se vyhnuli nachlazením a nemocem, které jsou pro toto období typické. 


Jak na podzimní jídelníček jsme psali v jednom z našich článků, kde najdete inspiraci. Na podzim si na talíř naložte třeba dýně, brambory, brokolici, kapustu, pórek nebo zelí. Podívejte se na některé z našich nejlepších receptů, které najdete na našem webu.







  • Ani o ovoce nebudete na podzim ochuzeni: v sezóně jsou švestky, broskve, hrušky, hroznové víno nebo jablka. 






Podzimní zahrady nám opravdu nabízí mnoho dobrot, které si můžeme dopřávat neustále dokola. Vždy však budou mít unikátní chuť, a navíc vám dodají dostatek živin. Kromě toho podpoříte místní zemědělce a ušetříte životní prostředí. Ze sezónních potravin navíc můžete na podzim připravit skvělou kvašenou zeleninu, kterou si pak můžete dopřávat v zimě a posilovat tak svou imunitu během zimních měsíců.

Tereza Havlínová