Králík se špenátem a bramborovými šiškami


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
  • Zeleninová jídla
  • Sezónní recepty
Mladé maso se během jaro konzumuje běžně. Červené hovězí nahrazuje například jehněčí nebo králík. Ten náš ve slanině s bramborovými šiškami aspiruje na oblíbence letošního velikonočního menu.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 4 ks
    Králičí stehna
  • 2 ks
    Cibule bílá
  • 2 lžíce
    České máslo 84 % mléčného tuku
  • 200 ml
    Bílé víno
  • 4 snítky
    Čerstvá šalvěj
  • 6 ks
    Bobkový list
  • 8 plátků
    Anglická slanina plátky
  • Mlýnek mořská sůl
  • Mlýnek pepř čtyř barev

Špenát
  • 1 ks
    Cibule bílá
  • 4 stroužky
    Česnek balený
  • 1 lžíce
    Extra panenský olivový olej
  • 400 g
    Špenát
  • Mlýnek mořská sůl

Bramborové šišky
  • 500 g
    Vařené brambory
  • 1 ks
    Vejce M10 podestýlka
  • 160 g
    Hrubá mouka
  • 1 lžička
    Sůl
  • 2 lžíce
    Vepřové sádlo škvařené

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Rozehřejte troubu na 190 °C. Cibuli nakrájejte na měsíčky a vložte do připraveného pekáče spolu s bobkovými listy.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Králičí stehna osolte a opepřete z obou stran. Ke každému kusu přiložte snítku šalvěje a zabalte do anglické slaniny.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Upevněte provázkem a položte do pekáče. Podlijte vínem, přikryjte alobalem a pečte v troubě 20 minut při 190 °C, poté snižte na 170 °C a pečte 1,5 hodiny.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Průběžně podlévejte zbylým vínem, případně vývarem nebo vodou. Jakmile je králík hotový, přeceďte výpek do rendlíku a krátce zavařte.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Přidejte do něj studené máslo a zašlehejte. Ochutnejte a případně dosolte. Podávejte se špenátem a bramborovými šiškami.
  6. accessibility.recipes.cookingstep

    POSTUP ŠPENÁT

    Cibulku nakrájejte nadrobno a česnek na plátky. Rozehřejte na pánvi lžíci oleje a nechte cibuli zesklovatět, poté přidejte česnek.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Jakmile se krásně rozvoní, přihoďte čerstvý špenát, krátce orestujte a dosolte. Poté můžete podávat.
  8. accessibility.recipes.cookingstep

    POSTUP BRAMBOROVÉ ŠIŠKY

    Do většího hrnce nalijte vodu, osolte a dejte vařit. Brambory nastrouhejte najemno, přidejte vejce, mouku a sůl.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Vypracujte nelepivé bramborové těsto, které rozdělte na 40g kousky a vyválejte z nich šišky.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Vařte je 5 minut ve vroucí osolené vodě. Vychladlé šišky opečte před servírováním na sádle.