Pokud milujete kuře a chcete zkusit nový způsob úpravy, je tento recept přímo pro vás. Už samotný překlad jeho názvu ve španělském jazyce prozrazuje způsob přípravy. Kuře pod cihlou! Tak se pusťme do toho.
Ze hřbetu kuřete vyjměte páteř tak, aby zbytek kuřete zůstal v celku.
2
Dlaněmi kuře stlačte, aby se rozevřelo a zploštilo, dobře ho osolte a opepřete, vetřete do něj prolisovaný česnek, čestvé lístky tymiánu, pokapejte citrónovou šťávou a olivovým olejem a vložte kousek másla pod kůži.
3
Kuře položte kuží dolů na rozehřátý gril, zakryjte ho další mřížkou a masou zatižte cihlou, kusem mramoru nebo podobným těžkým předmětem.
4
Zvolený předmět zabalte do alobalu.
5
Takto kuře pečte asi 20 minut, potom cihlu a mřížku odstraňte, kuře obraťte a znovu jej zatižte a pečte dalších 15–20 minut.
6
Ujistěte se, že je maso dobře propečené.
7
V případě potřeby jej ještě chvilku grilujte.
8
Dejte pryč z ohně a ihned podávejte.
Suroviny
Suroviny na
porce
1 ks
Kuře chlazené
2 lžičky
Sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
2 stroužky
Česnek
Tymián
1 ks
Citróny
1 lžíce
Olivový olej extra panenský
1 lžíce
České máslo 84 % mléčného tuku
Příprava
1
Ze hřbetu kuřete vyjměte páteř tak, aby zbytek kuřete zůstal v celku.
2
Dlaněmi kuře stlačte, aby se rozevřelo a zploštilo, dobře ho osolte a opepřete, vetřete do něj prolisovaný česnek, čestvé lístky tymiánu, pokapejte citrónovou šťávou a olivovým olejem a vložte kousek másla pod kůži.
3
Kuře položte kuží dolů na rozehřátý gril, zakryjte ho další mřížkou a masou zatižte cihlou, kusem mramoru nebo podobným těžkým předmětem.
4
Zvolený předmět zabalte do alobalu.
5
Takto kuře pečte asi 20 minut, potom cihlu a mřížku odstraňte, kuře obraťte a znovu jej zatižte a pečte dalších 15–20 minut.