Vepřová pečeně s bylinkovou krustou


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Recepty z masa
  • Obědy
Vepřová pečeně s bylinkovou krustou a pečenou zeleninou je sázka na jistotu, když chcete na stůl dostat něco slavnostního, ale zároveň snadno připravitelného. Jemné maso s voňavou krustou z bylinek, parmazánu a česneku se krásně doplňuje s barevnou směsí mrkve, batátů a celeru.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 700 g
    Vepřové pečeně (kotlety bez kosti)
  • 2 lžíce
    Nastrouhaný parmazán
  • 3 ks
    Mrkev
  • 2 ks
    Petržel
  • 0.5 ks
    Malý celer
  • 2 ks
    Batáty
  • Slunečnicový olej
  • 3 lžíce
    Máslo
  • 3 stroužky
    Česnek
  • 100 g
    Slanina, plátky
  • Sůl a pepř

Krusta:
  • 3 ks
    Čerstvé rohlíky
  • 1 stroužek
    Česnek, drcený
  • 2 hrsti
    Petrželka, najemno

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Maso v pokojové teplotě dobře očistěte, osolte a opepřete.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Suroviny na krustu rozmixujte v mixéru – množství bylinek zvolte podle chuti a podle toho, jak intenzivní chcete barvu. Vmíchejte parmazán.
  3. accessibility.recipes.cookingstep

    Mrkev, petržel, celer a batáty nakrájejte na kolečka nebo kostky a opečte je na lžíci oleje a másla.
    Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a přidejte 2 neoloupané stroužky česneku rozmáčknuté pěstí nebo střenkou nože. Vložte pečeni a nechte ji zatáhnout ze všech stran. Sledujte přitom česnek – pokud začne výrazně hnědnout, ihned ho vyjměte.

  4. accessibility.recipes.cookingstep

    Maso poté zabalte do alobalu, po 10 minutách ho rozbalte a nechte vychladnout.
    Na pečeni poté upěchujte bylinkovou krustu.

  5. accessibility.recipes.cookingstep

    Troubu předehřejte na 80 °C a pekáč vyložte pečicím papírem.
    Zeleninu rozdělte na plech, zastříkněte ji olejem a osolte. Přidejte maso, navrch rozložte plátky slaniny a pečte asi 40 minut.
    Ideální je zapíchnout do středu masa teploměr – vnitřní teplota by se měla blížit 59 °C (medium).

  6. accessibility.recipes.cookingstep

    Hotové maso nechte odpočinout pod alobalem, zeleninu uchovejte v teple vypnuté trouby.
    Podávejte společně.