1. home
  2. Recepty
  3. Zelná polévka na zahřátí

Zelná polévka na zahřátí


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Polévky
  • Vegetarián
Máte rádi zelné polévky, ale známou klasiku byste rádi nějak ozvláštnili? Není problém. Dnes pro vás máme něco mezi ruskou polévkou Šči a známou polévkou Minestrone. Je to naše zelná s vaječným žloutkem.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

300 g
Kysané zelí bílé ve slaném nálevu
1 ks
Cibule žlutá
1 ks
Mrkev
1 ks
Celer řapík
1 ks
Kořenová petržel
2 stroužky
Česnek
1 konzerva
Sekaná rajčata
1.2 l
Zeleninový vývar
4 ks (žloutky)
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
Přepuštěné máslo
Čerstvé bylinky
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
Kmín

Příprava

1
Ve velkém hrnci nejprve rozehřejte olej nebo přepuštěné máslo. Přisypte najemno nakrájenou cibuli a krátce orestujte.
2
Přidejte na drobné kostičky nakrájenou mrkev, řapíkatý celer, kořenovou petržel a lehce okořeňte solí, pepřem a kmínem.
3
Restujte doměkka 5–10 minut. Poté vmíchejte prolisovaný česnek a několik vteřin nechte prohřát, aby se rozvoněl.
4
Přilijte rajčata z konzervy, vývar a přisypte kysané zelí spolu s hrstí čerstvých bylinek. Polévku přiveďte k varu a nechte probublávat.
5
Mezitím si připravte vaječné žloutky. Přendejte je do misky, prošlehejte, lehce okořeňte a nalijte v jedné vrstvě na rozpálenou pánev.
6
Můžete posypat bylinkami. Pečte z obou stran dozlatova a po vychladnutí nakrájejte žloutkovou placičku na tenké proužky nebo drobné kostičky na ozdobu.
7
Jakmile je všechna zelenina krásně měkká a polévka dostatečně horká, sundejte ji z plamene a podávejte s připraveným zdobením.