Veganská panna cotta


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Vegan
Klasické sladké dezerty si nemusíte odpírat ani ve chvíli, kdy jste se rozhodli vyřadit veškeré živočišné výrobky a začali s veganskou stravou. Třeba taková legendární italská panna cotta jde bez problému připravit i s rostlinnou smetanou a sójovým nápojem. Věříme, že nepoznáte rozdíl!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

300 ml
Sójový nápoj
200 ml
Rostlinná smetana
1 balení
Vanilkový cukr
20 g
Třtinový cukr
5 g
Agar

Malinový rozvar
100 g
Mražené maliny
100 ml
Voda
2 lžičky
Třtinový cukr
7 g
Kukuřičný škrob

Příprava

1
V hrnci smíchejte třtinový cukr, agar, vanilkový cukr, rostlinnou smetanu a sójový nápoj.
2
Nechte přivést k varu a na mírném plameni za stálého míchání, aby se nic nepřipálilo, vařte cca 5 minut.
3
Směs začne díky agaru mírně houstnout, ale nikdy nebude jako pudink.
4
Pannu cottu pak buď nalijte do formiček, ze kterých ji po vychlazení vyklopíte či rovnou do dezertových pohárů.
5
Nechte minimálně 2 hodiny vychladit v lednici, aby panna cotta krásně tuhla.
6
Mezitím si připravte ovocný rozvar. V rendlíku smíchejte třtinový cukr, škrob rozmíchaný s trochou vody a zbylou vodu.
7
Nakonec přisypte mražené nebo čerstvé maliny, přiveďte k lehkému varu a nechte zhoustnout.
8
Lžící navrstvěte teplý (nikoliv vroucí) rozvar na zatuhlou panna cottu, ozdobte lyofilizovaným ovocem a čerstvou bylinkou.