Veganské mrkvové řezy


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Vegan
  • Dezerty a moučníky
Chcete si doma upéct moučník, který je chutný a zároveň krásně vypadá? Maruškaveg⁠ pro vás má perfektní jarní tip plný zdravých ingrediencí. Veganské mrkvové řezy podle jejího receptu si zamilují děti i dospělí.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Plech 15×20 cm
250 g
Hladká mouka
40 g
Třtinový cukr very dark
10 g
Kypřicí prášek do pečiva
50 g (mleté)
Vlašské ořechy - jádra
1 lžíce
Jablečný ocet
50 ml
Slunečnicový olej s vitaminem D
40 ml
Sirup z agáve
300 ml
Sójový vanilkový nápoj
100 g (najemno nastrouhaná)
Mrkev

Krém
0.5 balení
Vanilkový pudink
200 ml
Sójový vanilkový nápoj
1 lžíce
Třtinový cukr very dark
40 g
Kešu ořechy - jádra
100 g
Tofu
1 lžíce
Šťáva z citronu
30 ml
Sirup z agáve
100 g (tuhá část)
Kokosové mléko

Na ozdobu
100 g
Marcipán
Kurkuma
Sladká červená paprika
Kakao
Mrkvová nať

Příprava

1
Alespoň na 2 hodiny namočte kešu ořechy do vody. Ve 200 ml sójového nápoje uvařte pudink společně s cukrem do zhoustnutí.
2
Nechte vychladnout. Tofu rozmixujte společně se šťávou z citronu a sirupem z agáve.
3
Nakonec rozmixujte vše dohromady - tofu směs, pudink a tuhou část z kokosového mléka.
4
Nechte v lednici alespoň 2 hodiny tuhnout.⁠
5
V míse smíchejte nejdříve všechny sypké ingredience a potom přidejte mokré.
6
Jakmile je těsto skvěle promíchané, přidejte nastrouhanou mrkev.
7
Nalijte na vymazaný a vysypaný plech a dejte péct na 45 minut při 180 °C. Poté nechte vychladnout.⁠
8
Marcipán obarvěte kurkumou a sladkou paprikou (stačí malinko, nebude v tom vůbec cítit), případně oranžovým potravinářským barvivem.
9
Z hmoty odebírejte malé kousky, které upravte do tvaru mrkve. Nožem naznačte rýhy, které můžete zvýraznit kakaem.⁠
10
Korpus potřete krémem a ozdobte mrkvičkami se zelenou natí.⁠